Publicerat 18 april 2024 i kategorin Artiklar

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant.

Kontroller

Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då plockar myndigheten ut vissa deklarationer för manuell granskning inom den löpande kontrollen. Urvalet görs med hänsyn till de områden där Skatteverket anser att det finns störst risk för fel. Det kan vara resor till och från arbetet, redovisning när man har sålt sin bostadsrättslägenhet eller fastighet. Det gäller också uthyrning av privatbostad. På samtliga tre områden finns hjälptjänster på Skatteverkets hemsida för att man ska kunna redovisa korrekt i deklarationen.

Riktade kontroller

Skatteverket uppger att vid årets deklaration kommer granskningen särskilt att inriktas på oredovisade inkomster inom vissa områden. Det är vanligt att Skatteverket granskar nya företeelser och transaktioner som är förknippade med ny lagstiftning.

Kryptovalutor är ett område som Skatteverket kommer att fokusera extra på. Som privatperson ska dessa redovisas på blankett K4.

Plattformsföretagen ska lämna uppgifter om ersättningar vid uthyrning av fast egendom och Skatteverket kommer att granska uthyrning av privatbostad. Reglerna för plattformsföretag ären ny lagstiftning som vi tidigare har lyft i flertalet artiklar.

De nya reglerna innebär att företag som är plattformsoperatörer ska lämna uppgifter till Skatteverket om vilka säljare och uthyrare som använder den digital plattformen, exempelvis en webbplats, och vilka inkomster som säljarna och uthyrarna har fått. Vid tidigare års granskning har det visat sig att det finns många fel i redovisningen av dessa inkomster eller att man helt missar att redovisas inkomsterna.

Ytterligare två områden som Skatteverket kommer att granska och som är förknippade med den nya kontrolluppgiftsskyldigheten för plattformsföretagen är inkomster från gig-arbeten och försäljningar via e-plattformar.

Vanliga fel i deklarationen

Några tips på vägen är att själv säkerställa avdragen inom de områden där Skatteverket har upptäckt att det är vanligt att det blir fel. Det avdrag som flest personer gör avdrag för är resor till och från arbetet. Det är också där som Skatteverket ser att många gör fel. Det är viktigt att kontrollera att man verkligen uppfyller samtliga förutsättningar för att få avdraget. För att få avdrag för resor med egen bil krävs att man gör en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med om man hade åkt kollektivt. Man får också bara avdrag för de dagar man faktiskt åker till arbetet, så kontrollera att antalet dagar som avdraget avser är korrekt.

Även på blankett K5 och K6 som handlar om redovisning av försäljning av småhus respektive bostadsrätt upptäcker Skatteverket många fel. Det gäller framför allt vilka utgifter för förbättringar som man kan få avdrag för. Läs mer om det i artikeln Dags att deklarera för dig som är privatperson!

The post Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år? appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 17 december 2024

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg för att agera proaktivt, och företagare påverkas av bland annat höjda förseningsavgifter och nya krav från Bolagsverket. Lagändringarna är ett viktigt steg framåt, enligt Srf konsulterna. …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. Nu har resultatet presenterats. Kommittén, som har antagit namnet AI-kommissionen, har överlämnat sin rapport kallad …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra redan nu. Vad innebär reglerna? I den här artikeln svarar vi på några av dessa frågor. Förenklade regler  Reglerna för beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag är mycket …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta räntan påverkar bland annat företag som har anstånd med betalning av skatter och avgifter och kvarskatt. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner. De nya …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Gå till startsidan