Publicerat 15 februari 2024 i kategorin Artiklar

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas.

När ska kontrolluppgift lämnas för tjänsteinkomster?

Det är alltid antingen AGI eller en kontrolluppgift som ska lämnas till Skatteverket. Huvudregeln är att uppgifterna rapporteras månatligen via AGI, men för vissa löner, arvoden samt ersättning från pensions- och försäkringsutbetalare med flera är det inte AGI som lämnas, det är kontrolluppgifter.

Det finns utländska arbetsgivare som inte har fast driftställe i Sverige och som har tecknat ett socialt avtal med den anställde, det vill säga det finns en överenskommelse om att den anställde ska fullgöra arbetsgivarens skyldigheter att betala avgifter för dess räkning. I dessa fall ska en KU10 skickas in till Skatteverket. Om den anställde får en ersättning som varken beskattas i Sverige eller som det inte betalas sociala avgifter för eftersom personen inte tillhör svensk socialförsäkring, har utbetalaren ett val. Antingen kan en kontrolluppgift (KU14) lämnas eller så tas ersättningen med i AGI.

Vanligtvis behöver en juridisk person som betalar ut en ersättning under 100 kronor till en privatperson under ett kalenderår inte redovisa beloppet. Detsamma gäller för en privatperson eller ett dödsbo som betalar ut ersättning, men då är gränsen högre – 1 000 kr. Det senare gäller under förutsättning att ersättningen eller förmånen inte motsvarar en utgift i en näringsverksamhet, skatteavdrag inte har gjorts och att värdet på det som mottagaren har fått sammanlagt understiger 1 000 kronor. Överstiger ersättningen 1 000 kronor ska en kontrolluppgift (KU10) lämnas.

I år gäller nya regler om tjänsten har tillhandahållits via en digital plattform. Är det en personlig tjänst som innefattar tids- eller uppgiftsbaserat arbete och som:

  • utförs av en eller flera fysiska personer som agerar oberoende eller på en enhets vägnar, och
  • utförs på en användares begäran efter att ha förmedlats via en plattform.

Då kan det bli läge att lämna en KU90. Det är oberoende av om tjänsten kan utföras online eller fysiskt offline, avgörande är om tjänsten förmedlas via en plattform.

Har utdelning lämnats från aktiebolag under 2023?

Har ett fåmansföretag lämnat utdelningar till sina delägare ska företaget lämna en kontrolluppgift på det (KU31). Sätt ett kryss i Delägare m.fl. i fåmansföretag fält 061 på kontrolluppgiften Det gör att utdelningen inte blir förtryckt och redovisad dubbelt i inkomstdeklarationen, men kommer att framgå av specifikationen.

Ibland behöver kontrolluppgifter även redovisas för andra kapitalinkomster och även kapitalutgifter.

En utdelning på andelar i ett fåmansföretag ska även redovisas av delägaren på bilaga K10 eller K12 beroende på om andelen är kvalificerad eller inte. Bilagan lämnas tillsammans med inkomstdeklarationen.

The post KU-dags! appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 13 februari 2025

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. Utgångspunkten är att förmåner som den anställde får från arbetsgivaren …

Läs mer

Gå till startsidan